Friday, December 30, 2011

Happy Birthday Awak..!!

Selamat Hari Lahir...
"Siti Nur Umairah...wahh..da masuk 19 tahun la kan..perhh..tua dari papa..kena panggil kakak la kan..kan kakak kan..
hehe..
papa wish awal sbb mlm ni mcm istimewa skit..
papa masak khas untuk baby....
lasagna yg papa janjikan plus omelate style hotel...ada cheese lagi..fuhh
tp papa mkn sorang2 je larh....baby mcm x brapa sihat,n x on9..
papa lupa amik gmbr..papa just record je video..than bateri da abis..mls nk cas untuk amik gmbr plak..lasagna pun papa da mkn abis...x kan nk simpan untuk baby,ntah bila la baby nk mkn..if nk tngok video papa masak harini,nnt jmpa insyaallah papa tunjuk k..senang2 papa masak live trus..hehe..
urmmm..papa rindu awak sngt2..walaupun kita x pernah jmpa,but papa asyik rindukan awk..papa dah x mencari sbb papa yakin dengan cinta papa..satu hari kita akan jumpa jgak..awk pun x bg sy buang masa cari awk kan?sbb awk da jnji nk jmpa papa so knapa mesti mencari..rite..tp kadang2 cuti papa pusing2 jgak taman tu..harap2 terserempak dngn org yg papa syg..
harap awk cepat2 sembuh...sihat balik mcm dulu..walaupun x sepenuhnya,papa harap awk dpt bertahan untuk beberapa tahun lagi,just untuk papa jaga awk..perkenalan papa dngn awk bukan niat untuk berkawan je..papa kalau boleh nk hubungan kita smpai ke jinjing pelamin..mmng papa nk jaga awk...papa always doakan kesihatan awk..take care..
(luv...papa)"


kalau la ak boleh bercakap dengan dia..ini la yg mungkin ak akan smpaikan...memang ak x dpt nafikan,ak rindu sngt dekat dia..dah lebih 10bulan kami kenal,but belum pernah bersua..bg org lain x la lama sngt 10 bulan,bukan 10 tahun...tp dengan cara kami kenal agak laen skit,thatz y terasa agak lama..apa yg mampu ak buat sekarang hanya trus berdoa untuk kesihatan dia...skng ni susah untuk dia slalu on9...dia kerap sakit2 kepala..harap dia bleh truskan operation tu..untuk kebaikan dia jgak..dari dia trus terseksa dengan sakit2 dia tu..so,tu je yg ak mampu buat..apa2 pun,selamat hari lahir awk..^^..papa akn simpan semua hadiah2 ni untuk awk..


SELAMAT HARI LAHIR SITI NUR UMAIRAH
CINTAKU X KAN LUPUT DITELAN ZAMAN

Saturday, December 10, 2011

'ISTERIKU' Dah Sampai

'kenderaan anda telah dihantar.sila tuntut kenderaan anda sebelum jam 5.30 petang di pos laju Kuala Terengganu..sebarang pertanyaan sila dail nombor ..........'

yeahh...da smpai GTR ku....^^..lepas dekat seminggu lebih masuk 10 hari da tunggu x sampai2 jgak..than petang 8 haribulan tu,hari khamis..baru la dapat msj dari org pos laju..

but kecewa dengan servis pos laju ni.nk komplain skit kt sini....x de org baca so x de la yg terasa kan..gpun x kenal pun mana2 org pos laju ni...
kecekapan diorang buat kerja..hurhh..hampeh.!!..tmbah2 org belah terengganu ni,lembab buat kerja..dah la cara cakap mcm mintak satu kali tumbuk je..geram ak..lepas tu pasal hntr motor ni,ckp paling lewat seminggu..PALING LEWAT...so,laaaagi lewat dari paling lewat tu,10 hari la kan..=,=....

tu pasal lewat..skng pasal keadaan motor...smpai2 je motor,pg tngok..aduss...rasa mcm nk teqiak pun ada...calar sana sini,stiker abis koyak...adess..tawu la ak x balut motor tu,tp x pyh la kot smpai nk bg motor ak tu calar2..bukan clar je,koyak abis stiker yg mahal2 tu..nk kena buat balik la lepas ni...tp x pe larh,ada jgak alasan nk spray lain...n 'dia' nk warna purple..akn ak tunaikan hasrat 'dia'..^_^

ni gmbar keadaan motor lepas smpai dekat pos laju KT..









Monday, November 21, 2011

Good News n d Bad News

selamat pagi...^^(da tengahari da pun,tp sbb baru bangun,so still pagi..huhu)
orite..entry harini..Good News dngn Bad News..????
natang ape ni harh?..tiba2 ja pasal berita2 nih...
...
so,mana 1 nk mula dulu?

mesti la bad news dulu kan...itu la yg slalu org mulakan dulu,incase org yg tawu berita terkejut,or x dpt trima,good news boleh membantu kemudian...^_^

ok..crita dia mcm ni..ntah la ada kena mngena dngn ak ke x...(mesti la ada,blog pun tentang MJ)

hampir stiap hari ak memikirkan dia..doa ku sentiasa menyebut namanya..sehinggakan ak naik sakit kepala memikirkan,kenapa suma mesti jadi mcm ni..adakah takdir dah menentukan kami x mungkin dpt bersama walau mcm mana pun ak berusaha?..Dia akan membantu hambaNya yg berusaha,tp hasilnya,tetap x dpt dilihat..adakah Allah x membantu ak?adakah Allah telah melupakan ak?stiap hari ak memohon doa padanya,agar ak diberi jalan penyelesaian,untuk bertemu dengannya..
x..hakikatnya,ak yg melupakanNya...semakin terjatuh dari landasan..gara2 ak terlalu ikutkan perasaan..sehingga perasaan dipinggirkan mulai wujud,dilupakan..kian ak hilang harapan..

itu la berita buruknya....kenapa la ak jadi mcm ni.tiap hari ak mikir,kenapa smpai mcm ni terok skali jadi dekat ak...n lagi terok bila situasi ni bertambah buruk..

"bes x isap rokok?"
"ko nk try ke?boleh la,rasa layan,tenang je..tp ko x pyh isap la,kalau boleh ak nk berenti isap rokok,tp da terlekat,susah plak ak nk berenti"

tenang..ketenangan..ye,tu yg ak perlu sekarang,untuk ak rungkaikan wayar2,serabut dalam kepala otak ak...stress n tension....ak mengharapkan benda yg bernama 'rokok' tu mungkin dpt membantu

"ar,ak try sekali boleh?"
"betul ni?ko biar betul..x pyh la,ak nasihatkan ko,x pyh amik rokok"
"ala,sekali je...nk try je pun"
"ar,amik ni"

dihulurkan sebatang rokok yg diambil dari kotak yg berwarna merah..x silap ak tertulis 'canyon' diatasnya..

"cmna nk isap nih?"
"ko sedut asap tu dalam2,than tahan kejap,lepas tu lepas..betul ni ko nk isap rokok?"
"ntah ar..ak try ja kot"

dinyalakan rokok yg tersedia di bibir..dan mula disedut 'asap pembunuh dalam diam' dari sebatang rokok..

"ohhokk..hokk..aghkk..(batuk)..x best langsung..cmne ko isap benda nih?"
"mula2 mcm ni la,batuk2..lepas da biase,baru rase nikmat dia"
"x mau la ak..ni ak buang je la kot(rokok yg baru dinyalakan)"
"tu la,ak da ckp,x pyh isap"

ternyata rokok bukan jalan penyelesaian kepada masalah ak..lebih membuatkan ak sakit kepala..baru sekali sedut,bayangkan kalau ak teruskan,ntah apa yg bakal berlaku..ak mengambil keputusan,untuk menghindarkan diri dari benda yg bakal membunuh diri ak sendiri...

so..itu la berita buruknya..n rasanya da x kan bertambah buruk sbb x best pun rokok nih..rasa nk muntah..baik ak makan coki2 je..sedap,x da muntah2 pun..rokok,mmng x kan ak pegang lagi...

skng kepada berita gembira ataupun org putih panggil Good News...crita dia mcm nih

21/11/2011...jam menunjukkan tepat pukul 1.30 pagi..ak terjaga dari tidur..malam tu rasanya ak tido awal,tp tiba2 terjaga..bunyi bising suara2 manusia dari katil bawah..ntah dari pukul brapa diorang main game ramai2..n bilik ak jadi pilihan..aduss..mmng nasib la,bilik ni je yg susunan katilnya pelik skit,so ruang untuk lepak2 lebih luas..dijadikan tempat untuk jiran sebelah bilik datang lepak n main game..kawan2 ak jgak,so ak x kisah..just malam tu mmng ak x dpt tido..dengan sakit kepala ak memikirkan si dia...
ak cuba untuk tidur kembali..baring ke kiri,kanan,meniarap,betulkan bantal..tetap x boleh tido..merasakan smthing yg x sedapkan hati ak...dengan gelak tawa dari bawah,menambahkan lagi kesukaran untuk ak melelapkan mata..
3.37 pagi...ak mendapat 1 mesej dari nombor yg familiar,tetapi tidak disavekan dalam handphone...
"Along dah bersalin"

^_^...kak puteri..setelah 9 bulan mengandung,n terlajak beberapa hari.Alhamdulillah,selamat melahirkan seorang bayi perempuan..kalau bukan disebabkan ak berada jauh dari kampung halaman,pasti ak akan bersama2 menunggu detik indah itu...

"kalau kak putri bg dia kuar awal skit,bleh dapat tarikh cantik 20112011..tp dpt 2112011 pun da cantik dah..=)"

mungkin sebab tu la ak x dpt melelapkan mata..ada berita yg menggembirakan menanti..x sabar untuk pulang ke rumah...tp,yela..ada sbulan lagi

yupz....tu la berita gembira..kak kesayangan ak da selamat lahirkan anak pertama dia...awal2 punya risau,sbb da overdue...takut bayi lemas lama2 dalam perut,but skng da selamat..^_^..tahniah abg Hafiz n kak Puteri..bila plak yg kedua..huhu..

thats the bad n the good news....

untuk berita buruk tu,pada sesiapa saja terutama org yg sy sayang..maafkan sy...masalah ni berat sngt bagi sy..bukan masalah yg selalu sy hadapi..but insyaAllah,sy akan elakkan dari benda2 buruk mcm ni berlaku lagi..sy sygkan awk..harap ak tawu betapa sy cintakan awk..
for sape2 yg kenal mus..alya,n shira....mus minta maaf..harap korang still nk kawan dngn mus..korang tawu mus x kan buat bnda2 mcm ni,ni bukan mus yg korang pernah kenal..so,mus akan still kekal mcm mus yg dulu..doakan mus dpt jumpa cinta mus tu k..^_^,syg korang(tetiba ber KL plak,padahal suma org kedah n penang)

"setiap musibah ada jalan penyelesaian,kita sebagai manusia,kena selalu mencari yakni berdoa,kadang2 kesilapan menyedarkan kita betapa jauh kita terpesong,kembalilah keatas landasan,dan terus berdoa,agar dipermudahkan segalanya..sesungguhnya Allah akan membantu hambanya yg berusaha ke arah kebaikan"

Saturday, November 19, 2011

Berubah~

Hampir sedekad ak berhenti menulis..kesibukan duniawi,itu saja yg mampu ak jadikan alasan mengaburi masalah2 jiwa yg semakin memakan diri hari demi hari..hampir sebulan dia menghilangkan diri.memang kebiasaan menantinya setiap hari,malah sudahpun menjadi rutin harian ak..

tp kali ni,berlainan dari sebelumnya..dia hilang tanpa khabar berita..ntah..lesap..hilang dibawa angin,tnpa meninggalkan kesan walau sedikit..

"abg tetap nk menangkan dia..dia da tipu abg taw x"
"kenapa adeq x boleh bg dia peluang skali lagi?"
"itu abg...but adeq,no..adeq benci dia buat abg mcm ni"
.....
.
"dia nk uji mus ja,nk tngok mus suka kan dia sebab rupa or what,tu yg guna gmbr org lain"
"ada bnyak lagi cara nk uji org,than,kalau dia betul2 sygkan mus,kenapa dia trus tipu guna
gambar org lain?so,mus sygkan dia sebab muka yg cute gmbr org lain tu la?"
"x..mus da sygkan dia sblom mus tngok gmbr tu lagi..mungkin dia risau mus x dpt trima
dengan penipuan dia tu"
"kau memang bodoh la mus..kath tawu,mesti mus pun rasa mus bodoh kan skrang ni,betul
x?"
.....
..

"dari awal akak x percaya kt dia mus..sbb dia mcm main2,x kan dia x boleh guna fon mak dia
untuk call mus..lepas tu tiap kali mus balik ja,dia hilang,mus x rasa pelik ka?"
"dia ada mslah apa2 kot kak,x pe,mus tunggu je larh"
"harh,baguih la mus..tunggu la org yg x wujud tu..kak kesian kat mus,kak kenal mus dari
skolah,mus baik..tp dia wat dekat mus mcm ni"
.....
..


hurmm...ramai yg masih ambil berat tentang masalah ak..tp ak x pernah perasan..cinta itu buta,membutakan hampir semua org yg ambil berat tentang kita..yg kita nmpk,yg kita syg,yg kita agung2kan ,cuma org yg kita rasa kita cintakan dia..

Siti Noor Salwa Rodzi...wawa..adeq..^^..yupz..ak sygkan dia..sebelum ira,dia la yg selalu mengisi ruang2 waktu dalam hidup ak..hampir setiap kredit fon,hampir separuh gaji ak,ak habiskan just untuk dia..merasakan dia pelengkap hidupku waktu tu..bukan mengungkit,tapi,untuk menguatkan lagi,betapa ak sygkan dia..tp hati ak x mampu menipu,syg aku untuk adeq ada hadnya ...setakat adeq dan abg..n ak terus menyayangi adeq seperti mana ak syg dia sebelum ini..
dalam diam..dia syg ak lebih dari seorang abg..
'patutlah dia x mau trima cinta To'od..dia tunggu ak selama ni'

"abg taw dak,mmng saat ni adeq tunggu..adeq dengaq apa abg ckp mlm tu,mmng adeq syg abg lebih dari just adeq n abg"

dalam tangisan,ak cuba bergurau senda untuk hilangkan segala strees yg ak alami, mengatakan "abg dah x da apa2 dengan ira..mungkin abg ni untuk adeq kot"
x sangka pengakuan tu la yg dinantikannya selama ni..
bagus kan,sekarang dia mula bencikan ak.. masih menangkan ira,sedangkan dia ada didepan mata..

ak perlu berubah...
berubah dari melukakan org lain
dengan melangkah maju kehadapan
teruskan hidup,dengan nafas baru...

thanks to seseorang yg masih nk membantu ak...
menghulurkan smthing yg bnyak menyedarkan,bahawa dunia ini masih indah untuk diterokai
Hidup ,Cinta ,Takdir
semua telah ditentukan..

kita just ikut haluannya saja..
yakin dengan setiap pilihan,percaya dengan keunikan takdir,keajaiban hidup,nescaya indahla pengakhirannya..

Hidup Itu Indah

Thursday, October 20, 2011

Tetap Mencari

harini ak menulis dalam keadaan ak demam yg agak panas..mungkin sbb ak keras kepala,kluar wktu hujan..da tawu dkt luar tngah hujan,kilat2 lagi,nk jgak kluar..n tujuan ak tetap sama,x pernah berubah walau sikit pun,ak terus mencari insan yg bergelar wanita yg ak cinta..

Pernah ak nyatakan hasrat untuk menulis dikala lapang untuk mengisi kekosongan,tp suma sekadar hsratku yg hilang seperti embun dikala hangat mentari menyinar..lesap..

Perasaan risau,takut...boleh dikatakan setiap hari menyelubungi hidup ak,walaupun bukan ak yg alami semua tu,tp terasa tempiasnya..mungkin ni kekuatan cinta..wallahualam..

"mungkin smpai bila2 dia x kan tahu alamat rumah ak"
lebih kurang mcm ni larh,apa yg dia nyatakan..n apa yg diperkatakan punya sebab tersendiri..dia x nk ak lebih risau tntang keadaan dia.dia x nk menjadi beban dalam hidup ak,tp yakinlah awk,yg awk x pernah membebankan sy walau sikit pun..kesakitan yg dia tanggung lebih sakit dari apa yg ak tawu..ye,boleh dikatakan setiap kali ak teringatkan hal ni,ak menangis..ya Allah,tabahkan lah diri hamba Mu itu...
setiap kali solat,ak berdoa agar dia cepat sembuh..supaya ak boleh ceriakan dia setiap hari seperti dulu..sewaktu ak mula kenal dngn insan yg kini menjadi cintaku.

kadang2 ak tersenyum sendri dalam lamunan..teringatkan kisah2 ak dulu,mulai mengenali insan istimewa ini..pada awalnya mmng agak kucar kacir kerana ak sudah berpunya..ada perbalahan antara ak dngn kekasih sebelumnya..disebabkan hati ak tertambat pada seorang wanita lain yg ak teramat syg hingga kini.

hampir setahun lebih ak bersamanya,tetapi perasaan yg dikatakan CINTA x pernah wujud antara ak dan dia(kekasih lamaku)...sekadar cinta palsu yg dibuat untuk menjaga hati.
setelah beberapa detik,ak sedar..berapa lama lagi ak nk trus menipu

kemudian,ak mulai mengenal lebih rapat dengan org yg ak rasa bakal Cinta ak yg pasti..mmng ak x pernah melihat rupa dia yg sebenar,x pernah ak dengar suara dia walaupun sepatah..tp perasaan syg dpt timbul.."ye,dia la cinta ak yg pasti"
hmpir beberapa bulan ak mengenalinya dan kami isytiharkan bahawa kami adalah pasangan kekasih..saat tu,x pernah ak lupa..tarikh 24.2...ak akan ingat tarikh ni smpai bila2.

tetapi..sesuatu terjadi

dia kemalangan..hampir sebulan dia mnghilang,baru ak tawu..dari kawan dia
lepas tawu berita tu,nasi didepan ak langsung x disentuh..hmpir jatuh jntung ak dpt tawu berita ni..ak ambil keputusan untuk balik rumah walaupun minggu tu ada kelas..ak abaikan tnggungjwb ak just untuk pergi melawat dia..

baguskan..ak balik x terfikir langsung mana dia tinggal..

kini hmpir 7 bulan lebih kami bersama n ak masih mencari si dia..ak x pernah penat n ak x kan putus asa mencari cinta ak

"berenti la wat kerja sia2..hg x taw dia dok mana,p cari x dpt apa,taman tu besaq kowt,skng da sakit2..dah la..kalau dia syg kt hg,x kn dia nk biaq hg cari2 mcm ni"

kata2 dari sorang rakan ak..but bnda ni x pernah jatuhkan semngat ak untuk trus mencari..ak sakit,sakit lagi dia dari ak..
apa yg dia buat,mmng bersebab.. ak tawu semua tu...mmng kerap kali buat ak menangis,trbayang betapa kerap lagi dia menangis...

ak akan trus mencari cinta aku,sbb ak pasti,ak akan jumpa suatu hari nanti..biar la org ckp ak gila wat kerja mengarut ni,sbb mmng betul ak gila,ak gilakan dia...dia da sedarkan ak tentang mcm2..hanya dia yg dah sedarkan ak..

AKU AKAN TETAP MENCARI
"awak...sy doakan awk cepat sembuh..n dpt buat keputusan secepat mungkin..awk x pyh takut,kami semua sentiasa ingat awk,awk jngn risau pasal tu ye..sy akan simpan semua memori tu,untuk awk..sy always sygkan awk,n mungkin dah cintakan awk selama ni"




Wednesday, October 12, 2011

Bunuh Diri?

''janganlah kamu membunuh dirimu, kerana Allah maha menyanyangimu'' - maksud surah An Nisaa : 28

''dan janganlah kamu berputus asa dalam menggapai kurnia Allah, sesungguhnya yang berputus asa hanyalah kaum kafir sahaja'' - maksud surah Yusof : 78

"Barangsiapa menjatuhkan diri dari atas gunung kemudian bunuh diri, maka dia berada di neraka, dia akan menjatuhkan diri ke dalam neraka untuk selama-lamanya. Dan barangsiapa minum racun kemudian bunuh diri, maka racunnya itu berada di tangannya kemudian minum di neraka jahanam untuk selama-lamanya. Dan barangsiapa bunuh diri dengan alat tajam, maka alat tajamnya itu di tangannya akan menusuk dia di neraka jahanam untuk selama-lamanya." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

assalamualaikum ....
.
baru sehari mus dekat rumah..sem 1 baru je habis,n skng tengah cuti sbulan..
dlm masa 1 hari,mampu ubah seseorang dari waras kepada kurang waras...
thatz y mus sentuh pasal bunuh diri..org x waras je yg x syg nyawa dia..
..
lebih kurang 2 jam,kira baru je td...mus hampir terjun dari jambatan..jambatan apa lagi kt sini slain jambatan Pulau Pinang..ye,mmng mus pegi situ..lepas mus pergi mencari sesuatu yg x pasti.tp lepas mus trfikirkan fmly,kakak angkat mus yg bakal bersalin,kawan2,amalan mus,tmbah kalau mus terjun,da kira dosa besar diharamkan syurga..mus batalkan niat tu..ampunkan aku ya Allah.

"skrng mus p blik tdk jpg akak tpon umh mus"
hurmm..kak putri..skng dia plak yg always support mus...yg slalu bantu mus...apa2 hal,dia plak jadi kaunselor,sblom ni mus larh penasihat peribadi dia..sbb kak putri larh,msj dari dia yg sedarkan mus dari lamunan syaitan...thankz kak putri,ingatkan mus..
....
mungkin Tuhan nk uji,mmpu x mus hadapi semua ni...betul ke cara mus n apa yg ptut mus wat perubahan..stiap manusia punya akal tetapi slalu terlupa dngn tngjawab asal sbagai khalifah dkt atas bumi Allah..bnda2 ni larh yg sedarkan balik apa yg silap,apa yg perlu dibetulkan,apa yg perlu dielakkan..

...
buat insan yg digelar tulang rusuk lelaki..sy minta maaf atas apa yg sy hmpir buat...sy x dpt kawal diri..sy x tawu kenapa sy jadi mcm ni..
sy x salahkan awk,sy x salahkan sapa2...org lain pun x boleh salahkan awk sbb awk mmng x pernah buat salah...mungkin blom ada rezeki kita nk jmpa kan..mungkin da disediakn tarikh tertentu yg kita bakal jumpa..lgipun kalau sy truskan apa yg difkirkan tu,mcm mana sy nk tunaikan janji2 yg da sy buat...bukan ke dikira munafik if mungkir jnji...jadi,sy akan jaga diri sy,untuk tunaikan setiap janji yg pernah sy janjikan..

"Peliharalah perempuan dengan cara yang baik. Sesungguhnya perempuan diciptakan dengan (sifat seperti tulang rusuk yang bengkok) dari antara tulang rusuk ialah yang paling atas. Bila kamu cuba-cuba meluruskannya, boleh memecahkannya dan bila dibiarkan akan tetap bengkok. Kerananya peliharalah perempuan dengan baik".

::sy akan cari awk suatu hari nanti bersama CINTA::
~Siti Nur Umairah Binti Ishak~

Sunday, September 18, 2011

Penantian Diteruskan...

da hampir beberapa bulan dekat Universiti Malaysia Terengganu(UMT)..n mcm2 hal jadi dekat sini...dengan perangai orang yg macam2..fuhh..sem ni da bnyak event mus join,mcm AnnualDinner untuk kelab REVOF,ihya Ramadhan,Sambutan Merdeka, n baru ni Malam Revof...lepas ni maybe join untuk Pesta Konvo n pertandingan memancing plak..hoho..
..
1 lagi,mus join kelab menari..haha,senam tari,kira ala2 senam robik...bukan menari yg lembut2 tu..mmng enjoy gila arh,gelak2 je sbb mus 1st time menari n keras mcm kayu..hahaha..tp kata org,practice make perfect kan..^_^..pastu gila peluh mcm pegi jogging...hari2 menari mmng boleh kurus arh..so sapa2 yg nk kurangkan berat badan,jom la masuk senam tari..^_^
..
Final exm da nk dekat,n tu mksudnya da nk dekat cuti..huhuuu..tunggu mus ye hari cuti..aahakk..
..
tentang Penantian Diteruskan...yupz...
mus still teruskan hobi yg mus suka buat..menunggu seseorang...n dah pasti org tu Siti Nur Umairah..makin menunggu ,makin bertambah rindu..pelik kan..kami x pernah jumpa,just baru2 ni dpt call n brckp dngn dia..suara dia cute sngt..mcm nk dngr je dia membebel if boleh(tp dia x bnyak ckp sngt)..tp perasaan rindu tu boleh ada antara kami..
kalau dpt jumpa nnt,x taw la brapa bnyak rindunya nnt..hehe...hanya antara kami yg tawu..kan baby kan.=p
..

"Baby,Papa akan terus tunggu baby walau lama mana pun sbb papa nk hidup dngn baby sepanjang hidup papa ,insyaallah"

Tuesday, August 30, 2011

Mencari sesuatu yg x pasti

Assalamualaikum...
..
30 ogos...da raya dah ni..
tp suasana raya mcm x brapa meriah tahun ni..suasana bulan puasa,suasana nk dekat raya
x sama langsung mcm tahun sebelum2 nih...
...
mula dngn fmly mus sendiri..
dulu2 if nk dekat raya,kuar shopping skali ramai2..buat kuih raya dngn kakak n mak..main bunga api dengan adik2 smbil nyanyi2..
but now..suma tu da brubah..masing2 sibuk dengan hal sendiri..nasib baik mus da beli baju awal2..kasut je x de...=(
....
tinggalkan hal pasal raya,
berbalik kepada tajuk asal yg mus nk kongsi..
'Mencari Sesuatu Yang X Pasti'
....

pernah x sapa2 alami benda ni?
betul2 nk mencari smthing,but bnda tu x tawu ada or x da..tp tetap nk cari jgak smpai jumpa.
mcm kerja bodoh kan..
x tawu apa yg kita cari..
..
bg org lain mungkin rasa kerja ni sia2..buang masa ja..
..
tp
bg mus,mencari sesuatu yg x pasti buat mus rasa lebih sygkan apa yg mus cari n mus x kan hilangkan if mus jumpa apa yg dicari..
ye larh..npe x syg plak kan,punya lama,n susah payah cari,x kan nk bagi hilang balik..mesti la jaga betul2...
..
yupz...itu larh yg mus slalu buat bila mus balik rumah dari Terengganu..
mus keluar mencari,seseorang,yg mus x pernah jumpa,x pernah kenal depan2,x pernah dengar suara,n x pernah tawu dia stay dekat mana pun...
just berbekalkan warna n jenis kereta,warna bumbung n keadaan rumah yg bnyk pokok..
mus tetap cari walaupun dah bnyak kali,n x pernah jumpa..
berpuluh puluh jiran kawasan tu ditanya,kenal x org yg nk dicari ni,sorang pun x tawu..
..
rasa mcm DIRI ni dipermainkan(tanggapan org lain larh if diorang jadi mus,da ramai kowt yg kata mcm nih"hang kena main ngan dia nih,dia mcm x serius ja"..)

tp mus x endah semua tu,sbb mus percaya 'dia' x kan mainkan mus..
29 ogos,SEKALI LAGI mus pergi mencari sesuatu yg x pasti...

tetap x da perkembangan,x jumpa jgak..

entah la sampai bila mus nk buat mcm ni..apa yg mus cari tetap blom jumpa,n x bnyak masa mus dapat luangkan untuk tu..

(Awak,kenapa awk buat sy mcm ni?..)




Friday, August 26, 2011

HOBiku SELAMANYA

3.07minit pagi....
satu badan x stabil..terketar2 tangan n badan aku...hujan dari malam sampai ke pagi..
bertambah ketar2 dengan luahan hati org yg aku syg...dia tiba2 hilang n inbox aku satu pesanan..
n yang pasti bukan berita yg gembira,yang akan mngukir senyuman dekat muka aku sepanjang perjalan balik ke Kulim..Siti Nur Umairah...npe mesti awk buat keputusan mcm nih...
pagi ni mmng x dpt nk tulis pnjang,kepala ak just pk 1 bnda je..'kenapa mesti mcm ni?'...
dia nk ak happy,sbb tu keputusn mcm ni diambil...harap dia tawu,kputusan yg dia buat tu,mmng x akan hppykan ak langsung...myb lepas ni,tiada lagi senyuman yg dpt ak ukirkan..even sblom ni pun suma tu just pksaan,supaya ak x dianggap sombong...tp lepas ni,yupz..no more hppy face on me....x kan ada...biar ape org ckp,diorang x tawu hati ak mcm mana skng ni...awk..sy minta maaf,sy x dpt trima keputusan yg awk buat..sy ttp akan syg awk...n sy akn ttp tunggu awk..

Menanti Siti Nur Umairah tetap menjadi hobiku selamanya...

Saturday, August 13, 2011

Raya Bakal TIbaa!!!


Raya??..
yeahh..bila cakap pasal raya,mesti semua yg ada diperantauan teringatkan kampung halaman..^_^..samalah dengan aku yg ada jauh beribu riban kilometer dari Kedah...(x de lasmpai ribu2...mcm dok obersea plak)....
Puasa tahun ni boleh dikatakan 1st time,x puasa kat rumah..(bukan x puasa ok)..seumo hidup,ni la 1st time puasa kt perantauan...TERENGGANU..biasa la kan,semakin dewasa,semakin jauh kita cari ilmu,terpaksa la berkorban sikit...ilmu sememangnya x mudah untuk kita kecapi..just org yg betul2 nk kan ilmu,maka dapat la ilmu tu walaupun terpaksa jauh ngan family(aku la tu =p)..

sebenarnya bukan la nk crita pasal dptkan ilmu,dok jauh dari rumah or ape2...nk crita pasal kehidupan aku dekat U sebenarnya..tp x la bnyak mane...hehe

aktiviti harian adalah....TIDO..yaarrhh..tu la aktiviti tiap2 pagi or petang if x de klas...sbb batch tahun ni masuk awal n just ada budak2 diploma je,dah la satu je course diploma,mmng agak lengang arh..so,mcm sunyi je U ni,mmng sesuai untuk tido..^_^
mmng ade mcm2 jenis org kt U nih,n yg baru ak jumpak skng ni,blom semua lagi,nnt masuk dak degree,lagi larh...mcm2 pe'el...nk gelak pun ada...hahhaha...

nk ckp pasal rindu family.mmng x dpt dinafikan,rindu sngt2...mcm nk balik tiap2 minggu ja..tp sbb mak x bagi balik,so,stay je...(ingat dekat ke)..n rindu aku lagi bertambah lpas wujud sorang ni dlam hidup aku..SITI NUR UMAIRAH...


raya ni insyaAllah aku akan jumpa dia n bawak dia datang jumpa family..
aku ikhlas sayangkan dia n aku nk sayang ni terus ke jinjing pelamin..
so,parents aku tawu,aku mmng x main2 dengan perhubungan aku dengan Siti Nur Umairah

awak..
tunggu saya balik k..
rindu awk sangat2..

Tuesday, May 10, 2011

sAYA BaKal Penternak iKAn BERJAYA!!!

ikan dilaut,
asam didarat ,
dalam periuk,
bikin muafakat..


lepas beberapa detik menanti keputusan UPU(lepas bukak matrikulasi,x dpt pun)
akhirnya...kuar jugak keputusan...
yg terkejutnya..dpt diploma perikanan kt Universiti Malaysia Terengganu,UMT..
(=,= bukan ka yg nih pilihan ketujuh??cmna bleh lompat sampai tujuh nih?)
...
dari pilihan 1st smpai ke 6th kot,pilih suma yg ada kena mngena dengan imaginasi,bnda nk kena pakai kepala otak...tapi satu apa pun x dpt....
...
mula2 trkejut n sedih jgak...iyer larh,bnda yg betul2 minat,kita x dpt kan...
sapa suruh x bg result gempak2...
..

tapi apa apa pun,mus brsyukur sbb dpt jugak msuk U even jauh gila nun disana..
na..na...na..na....naaa..ganu kiterrr..!!
...
^___________^

if nk ikut kisah awal,perikanan ni mmng da lama dibincangkan ngan fmly mus,sblom isi borang UPU tu lagi...
mak,ayah,abg,kakak..suma suruh amik perikanan ni,nnt smbung amik marine biologist..
boleh skuba selam2 masuk lam air..(lam air la,x kan skuba msuk dlm tanah)

myb tu salah 1 fktor kenapa mus bleh dpt perikanan nih,dari awl da nmpak dah apa mus nk dpt,myb da ditetapkan oleh ALLAH..

nk kata minat tu,mmng la minat ,tp yg mls tu,nk bljar..hahaha..

...start 1 Jun 2011,jauh la mus dari kwn2...dari fmly,semua2 larh...
jauh dari Miss Heart...

...


(ingat sy selalu ye awk...even kita jauh...)

ni la keputusan yg mus amik jgak...
so

SAYA BAKAL JADI PENTERNAK IKAN BERJAYA!!!!

Wednesday, April 20, 2011

Contest Mata Paling Kebabom!

sound check..sound check...
1...2..3...testing...testing
...ehem..ehem..

AAaakkkuuuu masssuuukkkkkkk coonnteessttttt...!!!!
["hoi..!!!diam larh,org nk tidoq nih"(jiran sebelah rumah da sound dah)]
..
..
wahahah..betapa xcited n bersemangatnya diri ini untuk mmberitahu kalian semua,x kira dimana kalian berada..di atas bumbung(lari dari mak,dok on9 24 jam,bil naik),
dalam toilet(x bleh brpisah jauh dari lppy,bawak bersama),
or kt cyber cafe(terlebih kaya,abiskan duit kt situ)..
.mus masuk contest lagi hoiiii.!!!..
thanks to ika comot jgak...(dia paksa 'like' dia punya mata yg 'cikedebab' tu.eh...kebabom!!
..
ni contest ke-2 lepas contest yg 1st(pasai mata jgak)...





(syarat2 yg ditulis oleh cik farzana,,,sory2,mus copy je..hohoho..x pa kot...)
  1. Jadi follower Farzana Farzanto. supaya senang aku nak inform apa2 pasal contest ni. lepas contest ni abes, nak unfollow aku balik pon takpa.
  2. Kena LIKE page ni CLICK SINI. sebab hadiah korang datang daripada sana.
  3. Pemenang contest ni akan ada DUA orang.
  4. Make an entry about this Contest. tarok gambar yang korang nak taruh kan sekali. lepas buat entry, tinggalkan link entry korang dekat komen entry ni.
  5. Gambar2 korang tak boleh lebih dari paras dada. sebab contest ni FOKUS kepada MATA. tak kisah berapa keping korang nak taruk, tapi aku akan pilih SATU jea okay?
  6. Tag kepada 3 rakan blogger korang.
  7. Letak banner di side bar blog and link kan terus ke entry ni.
  8. Gambar2 tu akan aku akan upload kat page yang aku suruh korang LIKE tadi. Picture yang dapat most LIKE photo akan menang.
  9. Korang akan dapat sepasang CONTACT LENS sebagai hadiah pada setiap pemenang dan ada hadiah rahsia lagi satu. haaa. nanti aku update pasal hadiah rahsia tu.
  10. Penyertaan BERMULA pada 17 April hingga 17 Mei 2011.

dia punya terma dan syarat punyalah panjang..(x baca prabih pun)
sapa2 nk join,just click je butang 'CLICK HERE' kt atas banner kt atas tu...yg ada mata bersinar bak kaca terhempas ke lantai,pecah..kebabom!!..

hahahaha..
ok ,ni gmbar yg mus taruk...ni ja yg ada mata(aik??yg lain x dak ka??)


tu je larh.....bukan suka sngt bebel panjang...rugi ruang ja..
cik farzana pilih la gambar mana yg ada mata 'kebabom!!'(ada 1 pun pilih jgak,hoho,kejam..kejam)


nk tag sapa ntah..kenalan bukan ramai pun..
(org sama x pa kot)..

^__________^


Sunday, April 17, 2011

"Contest 'I LOVE MY EYES' from manis blog"




huarrhh....
penat betul mus harini..nasib baik esok cuti..
ASSALAMUALAIKUM...!!!
wahhhh...lpas 2 ke 3 hari x update blog(lebih hari kot,hari2 rasanya)
harini baru rasa mcm nk ltak entry baru...
thankz tu eika ,sbb dia larh mus msuk 1st contest spnjng ada blog nih...
...
..
so ni la contest yg mus msuk...x da pun tulis wanita or prmpuan ja bleh,
so join je larh...nk jgak merasa masuk contest..huhu..
ni gmbar yg mus amik n taruk letak kt sini...
...
.
.

(ni mata betul,bukan tipu2...time ni tngah try jadi ninja kejap..aiyarrkk!!)
..
ok...
if nk komen,komen larh...
nk follow pun ok jgak..
.
.
..rasa seronok sekijap...hoho
(lompat trkinja2 sbb msuk contest)
tarikh tutup 30 april tahun ni(2011)bukan tahun depan or strusnya or strusnya or strusnya..
...strusnya...
nya...
..
nk join klik je gmbar si gadis di atas nuh...bukan si jejaka ninja itu ya...

Thursday, March 31, 2011

NANDOS...

"hello...hello..,testing"...
lagu ini ku persembahkan untuk si dia..
dengarkan larh...
....
.....
....


..
.
.
.
..
da abis dah..
hahahhaha.....

saja memain...ok2,entry arini psl duit jgak..
tp pasal abiskan duit..
(mentang2 baru dpt gaji)

so,bnda pertama yg mus dah buat..MAKANN!!!...
pkul 3,mus pegi sunway...dah mcm destinasi harian ja sunway nih...
org yg jaga helmet tu pun da tawu locker mana nk letak helmet mus yg gila besar gedabak nih...
tup...tap...tup..tap..(bunyi tapak kasut)
mus pun melangkah msuk ke sunway dngn rambut serabut(helmet punya pasal)
trus g toilet...betulkan rmbut..
style rmbut harini,skema mema rapat..hahaha(rmbut da pnjang)

tunggu je kt lif...n budak kecik tu datang..
jalan..jalan..jalan..main lif..
smpai tempat mkn,x taw nk p mkn kt mana..
duit tngah bnyak,so ajak mkn tmpat plek2..last2 pilih nandos...
...nk msuk tu pun dok gelak2,tragak2 nk msuk ke x..tp msuk jgak.
pstu order larh..(nk order apa pun x taw)
amik la 1/4 chicken with rice n chicken strip with rice(sama ja pun dua2)
than sparkling epal apa ntah,n latte panas..(nk order ice coklat,tp ckp coklat abis...pastu mintak mocha iceblend,ckp mesin rosak..mcm2 betul)..
..
dah la kita ni x taw apa2.bleh dia tnya nk flavor apa...skali amik extra hot peri-peri(ntah bnda apa la mus amik)
n si budak tu pun nk yg sama..dia mls nk pilih dah...
..
......
ni yg mai scene lawak...
"abg..pedas...."

haha......amik mu wahai adeqku...
mmng pelik ar rasa dia...x sedap sngt..
tp dah beli,kita mkn je larh...haha
..
abis mkn suma dah..jalan2 la kuar..
ketepap!!..(paket gula jatuh)
aduuhhh.malu......kantoi ngan adeq yg mus amik gula nandos tu bwk balik...
pastu jalan gelak2..
than kami p pizza plak(mcm jalan2 cari mkn ja)...
adeq nk tapau pizza untuk mak uda dia kt GSC...
dok la kt tepi tu..pstu ada la kak pizza nih bwk mai aiq..
(kalau taw mcm ni,hari2 p dok depan tu,dpt aiq free..haha)
...
pastu adeq crita pasai sorang mamat nih..budak pizza jgak..
ckp comel larh,slalu dok depan kedai pizza tu...
"harh,tu larh..comel kan abg,putih"..
aikk..?mcm kenal ja mamat nih...
...
mmng kenal pun..tp wat diam da larh..
...than pizza siap,kak tu bg la pizza lam kotak...than mus bg la cawan tu balik...depa suma gelak..
heran2..bg balik la,x kan nk bwk balik..kan kan..
...

than antr adeq nek GSC..pstu mus balik larh..
..
ok,abis part makan...
second part,mus g kedai motor...bli side mirror baru...ala2 klasik punya side mirror..
nk kata elok,ntah la,x elok pun,ntah la..
tp dah bli n da pasang dah..biar je larh..
jnji ada fungsi side mirror..
so,da abis sratus...tinggl lagi 2 ratus ja.....
hahah..boros sungguh..
thankz adeq,teman mkn benda pelik2..smpai dia x lalu mkn..kalau taw,p mkn sushi lagi best..
lain hari plak...
:p
(nandos mmng x sedap langsung...gila bapak mahal..kedai je lawa...pastu org yg amik order tu ckp mcm org apa g..punya laju..1 apa x paham...mcm x ikhlas ja amik order..so,sapa2 yg ada duit bnyak tu,x pyh la abiskan duit kt kedai nih.membazir ja..baik g pizza hut,blnja mkn ramai2...lagi bagus..ramai dpt makn..huhu..ini citarasa sy,sy ckp nandos X SEDAPP!!)






DUiT DUiiTTTT...!!

yeeeeaahaaaa!!!.........
assalamualaikom,kom apa kombat,bat apa batman....bla..bla..bla
(korang smbung la smpai abis)
yeahhh..post arini psl duit..sapa x suka duit kan..
cuba tnya cermin,mesti dia pun suka duit(tnya diri sndiri larh,x phm ka)
tanpa duit zaman skarang,mcm2 x boleh nk beli...
baju,seluar,seluar,seluar,seluar...(bnyaknya seluar)
seluar dalam,baju dalam..segala mcm benda larh..
...
........
...
semua tu kena pakai duit...bila ada duit,semua senang...
so,harini mmng best la jgak..nk kata tersngt happy tu...boleh la..
kalau ukur guna thermometer,ada la dlm 30drjah celcius...(sejuk lagi)
....
merepek je


...
..
harini dapat gaji..tu yg nk crita psai duit ..
duit gaji yg mus dpt untuk bulan march(half je,dari 15 march)
rm320...
rasa2 mcm bnyak x??...
kira ok lar kan,kerja kilang je...
so ni perancangn mus untuk gaji yg mus dpt...
apa mus nk buat,apa mus nk beli...n brapa mus nk simpan...


1. byr saman..(paling penting)...
-kena saman pasai ikut jalan kreta..budus sungguh,x prasan diri naik moto..-,-

2. blanja adeq sy mkn...
-ntah la nk mkn kt mana...cari je la kedai apa2 yg mcm best,masuk ja mkn..
pastu mintak bil,than byr(prasan kaya suda)

3. bayar duit tempah teddy bear
-ada kot dlm 50 ringgt untuk tempah..bulan depan byr la prabih.. :D

4. beli tshirt baru
-tu pun if mus ada duit lebih lagi...

....
....
kalau ada lebih,mus simpan la skit untuk duit kawin nnt..ahakkz..(fikir masa depan)
..
sapa2 yg bekerja tu...ingat2 la sama..duit tu boleh habis..so,pandai2 la berjimat..
n sapa2 yg bwk keta or moto,motobot ke,atau kapal terbang...patuhi undang2...
sbb bila kena saman,diri sndiri kena tanggung...
mcm mus nih...
sngt sedih...
sedih..............
sedih...
..
sob..sob..sob..
sabo je larh..



-

Tuesday, March 22, 2011

Meredah Suasana Hening Malam..(pagi kot)

"mak baru operation petang td"
terkejut bila dpt taw...mesti korang ingt mus crita pasai mak mus kan...x x,ni mak org laen...
mak adeq mus yg mus syg...mmng la sama umo,tp mcm adeq mus yg mus bleh ketuk2,mlwak sepak trjang...haha..tambah2 dia nih agak pendek...eh bukan,cute miut(kecik lorh)..hehe..
ok ok,berbalik kepada crita operation..time tu mus tngah kerja,mmng adeq da gtaw kata mak dia operate petang tu,but mus trlupa,...ye larh,tumpu kt kerja ja..pas balik rumah baru taw...
.....................
...............
dilajukan crita...(mls crita satu2,nnt pnjang sngt,penat nk baca)
jam tunjuk pukul 12,adeq msj ckp sejuk sngt...
(dia teman mak dia kt spital)
dia kata da ada sweater,tp stokin x bwk,n pkai slipar je...
pastu trlintas kt kpala otak.."cian kt adeq ak nih,x pa,ak p antar sweater tebal skit"
antr msj kt dia,ckp nk pg kt dia...(time tu da nk dekat kul 1)
dia kata x pyh..x pa,dia ok ja...
tp time dia msj,mus kuar dah...
trus p je larh smpai seberang jaya...
gila lenjan moto,risau kt si budak nih...
smpai ja kt situ,call larh,tnya ada mana...
bleh plak x taw dok bilik mana 1...
last2 paksa dia trun..awai2 x mau turun,ckp takut turun sorang2
tp mus suruh turun jgak,n trus letak fon(mesti kena turun jgak..hehe)
dia smpai bawah..ttuuUdiiaaa...terketaq-ketaq badan adeq mus ni..
mcm org dok obersea tempat salji,tp x pakai baju tebal..
sweater punya nipis..
mmng ptut mus mai...kesian tngak dia...
than bli air panas bagi dia minum..terketaq-ketaq minum..
.........
..........................
.......
than bg la dia pkai sweater mus...than lama2 skit tngak dia da mcm ok..
bagus la kan..
tu ja ,than mus balik,n dia p naik bilik balik,jaga mak dia...
....
(mesti korang heran kan kenapa mus leh wat smpai mcm nih,snggup p mlm2 buta,kul 2 3 pagi....yer...ramai x kenai sapa mus yg sbetulnya...if yg betul2 rapat,mmng taw mus ni jenis mcm mana..org lain mesti tngak mus mcm.."hei,dia nih nk amik kesempatan ja nih"...truskan je la if nk anggp mcm tu,tp hakikatnya x...
mus mmng mcm ni,cara mus mmng mcm ni...mus lebih pentingkan org lain dari diri mus sendiri..ntah la kenapa..jgan risau,mus tetap sygkan sorang tu ja..:D..x da niat lain pun apa yg mus buat,just membantu...lgupun dia kan adeq mus..hehe)



tu je larh nk crita pun..
n lagi 1...
mus skng tengah berusaha untuk menyemakkan blog...(ramai2 bagi semak jommM!!)
bukan reti sngt
try try je larh...
if x elok,letak ja komen terang2...
if elok pun letak komen jgak...
ahaha...




Tuesday, March 8, 2011

Motor Comp anjuran SHELL ADVANCE



dapat jgak p motor comp dekat Bukit Jambul...sebenarnya ni crita sabtu lepas,5 haribulan 3..shari selepas dok pikir nk p ikut ayah or pegi motor comp..last2 p motor comp jgak kt Bukit Jambul(mmng niat dari awl nk p sana,bukan ikut ayah :p)..
competition ni anjuran Shell Advance smpena road tour diorang,ni kira 1st pit stop la..lebih kurang la..lepas ni pegi Johor than last kt KL..tp mus dpt ikut smpai Penang ni je larh...kuar rumah kul 10.30..ingat nk g mkn kenduri dulu(azrul ketua kelas form 5 dulu),dia buat kenduri kesyukuran kot..baru ja tutup gate rumah..fon bunyi..ada mesej masuk,from Razie(budak GTR Riderz Club),dia msuk comp tu..dia ckp suruh p sana trus(tapak comp kt Bukit Jambul),ada event ape la,diorang da smpai dari jam 10 pagi..haha(ckp nk bertolak kul 11 dari R&R)..trpksa la tngguh nk p knduri tu p wktu petang(mmber2,tngah mlm pun x pa)...kul 11 tepat,smpai kt Bukit Jambul(laju la plak motor nih)......
Sampai2 ingatkan ada ramai geng,tngak ada Bob dngn Razie ja..haha..than petang skit Syamil smpai..kira "meriah" la jgak dngn kehadiran yg x seberapa nih..comp ni kira puas hati la,1st datang comp mcm nih,sblom ni x pernah trpikir pun nk p..than ada jgak "Battle Of The Band" brlngsung kt dalam kompleks...p usha2 tngak,wahhh..band Bittersweet pun datang wat show...gila best arhh dengar betul2 depan stage..tp mus x dok lama,sbb ada "date" ngan Ahyaw..haha..pakar scoot...pukul 4 trus blah..selesai semua,mus balik ja rumah...malam tu tnya la Razie sapa menang..motor street fighter oren tu dpt nmber 5(lawa moto dia),menang kt LC X1R (ada bnyak piala kliling moto,mesti menang ..haha)...tu je larh,shari dari pagi smpai malam..






yg nih dpt nmber 5 kot




yg ni la yg dpt nmber 1..LC X1R

Saturday, March 5, 2011

SeRabUUTT~~

fuhh..lepas sekian lama x mngupdate blog dngn post2 baru(x la lama sngt sbnarnya,x smpai sbulan pun),baru harini sempat nk update...niat dihati nk letak crita pasal event wktu petang,tp awal2 pagi kul 6 lain plak critanya..k,maih sini mus nk crita..
Tepat pukul 6pagi(awal tu)...alarm pun bunyi mcm biasa..so,biasa la,tekan off..(kacau la alarm nih),pstu bunyi lagi.tp bukan bunyi alarm...bunyi lain..
"mustafa!!..ayah suruh p KL dngan ayah pagi ni"
WHAT!!...
dngar mak n ayah ckp psal KL ni dari mlm sblom tu lagi..dah taw dah yg mus mesti kena ikut..tp agak2 la,ckp mus da janji..bila masa lah mus janji nk ikut,taw kena ikut pun time awal pagi ni..
kalau crita awal nk ikut boleh ja,mmng nk p pun KL,saja boring2..tp tu kalau x da planning apa2..mslah dia skrng ni,dah ada plan,sminggu awal plak tu dah plan dngn kawan2..
mmng la mak & ayah penting lagi dari kawan2...tp sminggu awal tu..bukan senang plak nk p event mcm tu..if KL senang ja,tempah tiket time nk pegi tu pun boleh lagi..
itu la yg tengah serabut ni..kalau bleh nk p dua2..but nk wat mcm mana,trpaksa pilih la kan..if p KL,bosan,x da buat apa2,penat ja..if p event tu,dpt jmpa ramai mmber2 dari jauh,cedok skit ilmu2 yg diorang ada,guna pakai ilmu tu..
kalau korang ditempat mus..yg mana korang nk pilih??

Thursday, February 17, 2011

AiS kacANg...nyum..nyummmm..

ais yg dikisar halus,dikikis mnggunakan mesin ais kacang..diletakkan segala mak nenek
keturunan kacang,jeli jeli bermacam warna n bentuk kedalam mangkuk..kemudian diletakkan ais yg halus mcm salji...sejukk..dituang manisan sirap n sarsi..fuhhh..ditambah susu pekat n jagung tin..lastly dessert yg paling disukai ramai ,yg berwarna putih kekuningan,sejuk dan menyegarkan..AISKRIM VANILLA diletakkan 1 scop sebagai penyedap rasa..umhh..lengkap larh satu dessert yg telah wujud zaman berzaman(ada aiskrim tu yg moden) ..AAIISSSSS!!......KKAACAANNNGGG!!!







teringat dekat gerai jual mee n ais kacang paling sedap mus pernah mkn...alang2 petang tadi mmng mus ada dekat area Seberang Jaya,saja singgah..gerai ni kecik ja,mcm dekat foodcourt tepi jalan...betul2 depan kolam renang seberang jaya..dekat2 masjid...
Ronda2 dengan GTR,saja brenti,ngidam lama dah nk makan ais kacang dia...dpt jgak harini p mkn..perrhhh,memang sedap ar mus ckp..dia punya ais dia,lembut ja,than kacang dia x bnyak,x sikit,kira cukup2 larh..manis dia,kira secukup rasa la,dengan aiskrim atas tu plak..(mesti ada yg dah terliuq..^_^)..mmng rasa dia kekal mcm dulu,mcm masa mus kecik2 dulu,wktu x reti nk kira 1 smpai 10..hahaha
mee goreng pun beli jgak(mcm jalan2 cari makan plak)..tp bungkus ja mkn kt rumah...still sedap mcm dulu..rasa dia kekal cmtu jgak...pakcik!!..mmng terer ar pakcik....dah dkt brpuluh tahun kot dok situ..
(ni la gerai pakcik tu,MEE POKOK CERI...senang ja nk cari)

thanks ar pakcik sbb still bukak lagi gerai nih....dpt mus p mkn lagi mee goreng n ais kacang yg sedap tu..cendol pun sedap jgak...^_^

Tuesday, February 15, 2011

Seharian x da kerja...

tada kerja or menganggur atawpun penanam anggur sepenuh masa....bukan la satu status yg bez...memboringkan kan yg maha hebat lagi ada larh..bg sstengah org suka lagi dok rumah x wat kerja apa2,goyang kaki,abiskan beras,roti,ikan,ayam,daging,tomato,kobis..bla..bla...bla....segala mak nenek yg ada kt rumah tu..kalau boleh nk abiskan satu tong beras tu..
tp ak bukan yg suka mcm tu...boring kot dok rumah x buat apa2..mmng la ada kerja yg boleh buat mcm sapu smpah ker,jemur baju ker,sidai kain ke(sama kot dngn jemur tu)....tp mcm x mencabar bg sorang lelaki yg gagah lg macho mcm ak nih(iyo ka???mcm perasan sorang2 la plak)..
keja repair moto ka,keta ka,pasang2 komponen lori ka,kapal terbang ka..bes la skit..berminat la jgak...tp da x da sapa nk amik,trlalu terer,tkut org lain x da kerja plak nnt..^_^
kerja kilang Honda tu pun,da dpt kerja awal bulan 1,tp fuhhh....suruh lapor diri awal bulan 3..gila 2 bulan dok rumah x wat apa2...
so harini ada skit aktiviti even x bnyak..
tepat pukul 6.30petang,kuar g sunway....pegi jumpa si kecik Wawa..niat di hati,yg dah rncang lama dah,nk blnja minum kt starbuck..tp bila masuk2 ja,x taw nk order apa....dok tngak ja menu kt atas tu..hahaha,agak lama jgak,than blah mcm tu ja...last2,pegi Bread History,beli roti..Wawa ni bli roti apa ntah,dia amik 3,n air nescafe 1 tin..ak amik 1 ja(tngah diet..=p)..
lepas tu balik la,kejap ja ak p pun,saja nk buang masa...n arini adeq ak pkai baju kurung pegi keja,nmpk cute jgak dngan cara dia tu..huhu..(dia ttp adeq ak)
than ak blik smpai rumah dlm kul 8..
harini jgak ak try test buat burger,nk try kalahkan burger2 yg dijual kt luar tu..kira nk buat bg lebih sedap ar...mak pun da beli suma ready dah dngan daging ,roti...kira complete larh(ntah sapa yg suruh beli ni,tetiba ja,nk suruh ak bukak kedai burger kot,ye lar,x da keja nk wat)..
buat 4..ak makan 2,yg lain adik2 ak makan...haha..boleh la tahan,kira sedap dari kedai la jgak..waahhhaaaa.gila prasan ak nih...
ni je lar kerja seharian ak kt rumah...start dari petang sbb pagi ak tido ja smpai tengahari..

Monday, February 7, 2011

Hentian Terakhir


"hai,slamat brkenalan..awk nk pegi mana?"prgaulan bermula dari ak yg sdng dudk brsebelahan seorang prmpuan di dlm gerabak yg sama
"KL"dijwab lembut olehnya
"samalah.."hatiku senang kerana ada teman berbual sepanjang perjalanan..

stngah hari perjalanan cukup untuk merapatkan kami berdua..hingga timbul perasaan cinta antara kami..mula menjanjikan janji2 yg belum tentu dpt ditunaikan..ingin bersamanya di Kuala Lumpur

(ringtone handphone)
"sampai KL,jngan duduk lama2..dkt rumah bnyak benda nk kena buat"

mak ak menelefon dari kampung..hasrat untuk terus berada di KL trhapus dngan sekelip mata..janji2 telah dibuat antara dua insan...namun x dapat ak tunaikan atas dasar ketaatan ak sbgai seorang anak pada org tua ku...

maaf awk..smpai sini saja cinta kita,sy x dpt lama di sini brsama awk..
pelbagai alasan diberikan agar dia mmbenarkan ak pulang..
segalanya sia2...dia tetap x mahu lepaskan ak..

"sy dah bertunang"

ak trus dibenci...dari luaran,dia sprti rela melepaskan ak...hakikatnya,ak sudah melukakan hati nya,dirinya..
ini mungkin hentian terakhir bg ak..ak trpksa membuatnya trluka,agar dia tidak terus mngharap..mengharapkan sesuatu yg belum pasti..mengharapkan kami ak bertemu didalam gerabak yg sama,dngan perasaan yg sama..

mmng bukan ini yg ak harapkan..tetapi jodoh ditangan Tuhan..pasti ada hikmah disebalik apa yg terjadi..mungkin dia ak brtemu dngan insan yg lebih baik dan dpt terus bersamanya didalam gerabak dan ke destinasi yg sama...

bg ak..ini lah Hentian Terakhir..

(hanya maaf dpt ak pohon dari si dia..mmng x cukup semua tu..mungkin dia x tahu sebab sebenar ak berhenti kt sini..sbbkan muncul seorang lg insan yg rapat dngan ak,dia mula salah faham...menyalahkan kehadiran 'si dia' memutuskan kami berdua..itu semua salah..x da kena mengena langsung..'si dia' muncul slepas niat ak untuk berhenti mula terdetik di hati..dan dia muncul sbgai kawan..kawan yg sngt istimewa..
ak bukanlah seorang yg sempurna..terletak pada seseorang,cmna nk sempurnakan ak..dan,maaf...sy x rasa diri sempurna dngan awk,mungkin kita mmng x sesuai dari awl...x sesuai dngan family sy...luka yg sy buat,demi kebahagiaan awk nnt..doakan awk bertemu dngan seseorg yg dpt jaga awk n lebih baik dari sy...MAAFKAN SY)


Sunday, February 6, 2011

Pantai Merdeka


Sabtu...5 february..hari paling penat,4 jam atas moto saja....ak p mana??yaa...trip to Pantai Merdeka..start ak x kerja nih,bnyak betul masa ak..so,saja nk buang masa,ak pg la ronda2...niat di hati nk ronda dekat2 ja..tp oleh kerna masa ada bnyak lg,tembak trus pegi Pantai Merdeka..dah lama x p..yg lawaknya,ak bleh sesat lagi padahal dah bnyak kali pegi time brgiat dlm sukan basikal..dulu ak rider under sberang perai tengah...dulu plan lepas abis ja SPM nk tumpu kayuh ja..nk masuk race la apa larh..skng suma tu skadar cakap mulut ja larh...basikal pun da trsadai kt stor blakng..Pantai Merdeka pun dah x mcm dulu,skang gila ramai org...tngak ramai sngt org,ak trus blah,pegi minum kt kota kuala muda..haha,tu lg lawak...p jauh2 smata mata nk minum horlick ais...than balik..time balik plak,tringat kt Tini(member wktu form3),dia dok SP..saja balik kot situ..dah smpai area taman puteri jaya,call larh si Tini ni...skali dia x da kt rumah..rasa mcm,waaarrrhhh,rugi minyak moto..(padahal minyak free ja,amik kt keta ayah)..pasal ikut jln jauh,ak smpai rumah lewat....tp kira ok larh,trip sorang2 ja...

yess!!..akhirnya


alhamdulillah...tercapai jugak hasrat nk buat blog....lawpun sblom ni penah try skali,tp mcm x jadi ja...mulai saat ni,kt sini la tempat ak ceritakan pngalaman2 ak,yg menarik ka,x mnarik ka,manis,pahit,masin,masam...suma kt sini..so,dngan acara pemotongan riben perasmian blog,yg dihadiri oleh ak sndri,dngan ini ak merasmikan prmulaan prjalanan hidup ak yg x seberapa best nih............Pada suatu hari................XD