Friday, February 3, 2012

NILAI SEORANG WANITA


" Apa nilai seorang perempuan kat mata awak ?"

Tetiba terasa nk menulis pasal nilai seorang wanita sbb ada la sorang ni tetiba je tnya mus pasal ni. Tetiba je,ntah la apa motif dia ,macam ada something x kena yg sebabkan dia terpikir nk tanya mus. Text kul 1 pagi plak tu,time org tido. If sekadar bertanya,x kn la time waktu2 genting mcm tu(bukan genting highland ye)

Tapi x pe la..

urmm...Nilai seorang wanita ni terlalu tinggi.. Sedangkan seorang ibu,status ibu tu didahulukan dari segalanya,dari bapa,dlm apa2 hal je larh x kira dalam agama apa pun,Islam ke,buddha ke,hindu ke,apa2 agama je la,ibu didahulukan dalam apa jua hal sekalipun..tu da menunjukkan wanita tu nilainya tinggi. Tu dari sudut keseluruhan,dari sudut umum la.

Bagi mus plak,,mcm yg mus ada terangkan kt sorang yg bertanya ni,awal2 pagi plak,mus pun baru je bangun tido time tu,mcm ni je yg dpt mus fikir. Wanita ni mcm permata dalam 1 balang kaca. Ntah kenapa mus pilih kaca n permata.. So penjelasan dia(x tawu jelas ke x) mcm mana pun rupa balang tu,herot ke,lonjong ke,sumbing ke penutup balang tu,bentuk pelik ke,apa yg dilihat,yg dinilai bukan dekat balang,but permata yg ada dlm balang,diri wanita tu sendiri. Andaikan balang tu pecah,permata dalam tu kita x buang sebab kita tawu nilai dia..kita simpan dalam balang baru dengn permata yg sama. Mksudnya if jadi apa2 kt wanita ni,sakit,patah tngan kaki pinggang ,muka calar2 ke,dia tetap org yg sama,seorang permata bak permata. Betapa berharga wanita ni.. If ikutkan,wanita ni x ternilai,x da apa2 yg bleh disamakan dengan nilai seorang wanita.

Ni ja penjelasan yg dapat mus buat.. Ntah,sebelum ni mcm mus anggap wanita ni mcm nilai dia rendah je,sbb senang je sakitkan hati diorang..x terpikir langsung pasal perasaan diorang. Biasala kan ,manusia ni dapat kesedaran lambat,makan masa.Alhamdulillah,mus da mula sedar pasal tu. Banyak benda mus kena perbaiki dalam diri ni. Memang manusia ni x pernah sempurna,tapi x kan nk trus x sempurna sampai ke mati.. Manusia dicipta mmng x sempurna,but kita kena la ikhtiar untuk sempurnakan ketidaksempurnaan tu...

"Tuhan tawu ada org tunggu awk dekat sini"