Thursday, February 17, 2011

AiS kacANg...nyum..nyummmm..

ais yg dikisar halus,dikikis mnggunakan mesin ais kacang..diletakkan segala mak nenek
keturunan kacang,jeli jeli bermacam warna n bentuk kedalam mangkuk..kemudian diletakkan ais yg halus mcm salji...sejukk..dituang manisan sirap n sarsi..fuhhh..ditambah susu pekat n jagung tin..lastly dessert yg paling disukai ramai ,yg berwarna putih kekuningan,sejuk dan menyegarkan..AISKRIM VANILLA diletakkan 1 scop sebagai penyedap rasa..umhh..lengkap larh satu dessert yg telah wujud zaman berzaman(ada aiskrim tu yg moden) ..AAIISSSSS!!......KKAACAANNNGGG!!!







teringat dekat gerai jual mee n ais kacang paling sedap mus pernah mkn...alang2 petang tadi mmng mus ada dekat area Seberang Jaya,saja singgah..gerai ni kecik ja,mcm dekat foodcourt tepi jalan...betul2 depan kolam renang seberang jaya..dekat2 masjid...
Ronda2 dengan GTR,saja brenti,ngidam lama dah nk makan ais kacang dia...dpt jgak harini p mkn..perrhhh,memang sedap ar mus ckp..dia punya ais dia,lembut ja,than kacang dia x bnyak,x sikit,kira cukup2 larh..manis dia,kira secukup rasa la,dengan aiskrim atas tu plak..(mesti ada yg dah terliuq..^_^)..mmng rasa dia kekal mcm dulu,mcm masa mus kecik2 dulu,wktu x reti nk kira 1 smpai 10..hahaha
mee goreng pun beli jgak(mcm jalan2 cari makan plak)..tp bungkus ja mkn kt rumah...still sedap mcm dulu..rasa dia kekal cmtu jgak...pakcik!!..mmng terer ar pakcik....dah dkt brpuluh tahun kot dok situ..
(ni la gerai pakcik tu,MEE POKOK CERI...senang ja nk cari)

thanks ar pakcik sbb still bukak lagi gerai nih....dpt mus p mkn lagi mee goreng n ais kacang yg sedap tu..cendol pun sedap jgak...^_^

Tuesday, February 15, 2011

Seharian x da kerja...

tada kerja or menganggur atawpun penanam anggur sepenuh masa....bukan la satu status yg bez...memboringkan kan yg maha hebat lagi ada larh..bg sstengah org suka lagi dok rumah x wat kerja apa2,goyang kaki,abiskan beras,roti,ikan,ayam,daging,tomato,kobis..bla..bla...bla....segala mak nenek yg ada kt rumah tu..kalau boleh nk abiskan satu tong beras tu..
tp ak bukan yg suka mcm tu...boring kot dok rumah x buat apa2..mmng la ada kerja yg boleh buat mcm sapu smpah ker,jemur baju ker,sidai kain ke(sama kot dngn jemur tu)....tp mcm x mencabar bg sorang lelaki yg gagah lg macho mcm ak nih(iyo ka???mcm perasan sorang2 la plak)..
keja repair moto ka,keta ka,pasang2 komponen lori ka,kapal terbang ka..bes la skit..berminat la jgak...tp da x da sapa nk amik,trlalu terer,tkut org lain x da kerja plak nnt..^_^
kerja kilang Honda tu pun,da dpt kerja awal bulan 1,tp fuhhh....suruh lapor diri awal bulan 3..gila 2 bulan dok rumah x wat apa2...
so harini ada skit aktiviti even x bnyak..
tepat pukul 6.30petang,kuar g sunway....pegi jumpa si kecik Wawa..niat di hati,yg dah rncang lama dah,nk blnja minum kt starbuck..tp bila masuk2 ja,x taw nk order apa....dok tngak ja menu kt atas tu..hahaha,agak lama jgak,than blah mcm tu ja...last2,pegi Bread History,beli roti..Wawa ni bli roti apa ntah,dia amik 3,n air nescafe 1 tin..ak amik 1 ja(tngah diet..=p)..
lepas tu balik la,kejap ja ak p pun,saja nk buang masa...n arini adeq ak pkai baju kurung pegi keja,nmpk cute jgak dngan cara dia tu..huhu..(dia ttp adeq ak)
than ak blik smpai rumah dlm kul 8..
harini jgak ak try test buat burger,nk try kalahkan burger2 yg dijual kt luar tu..kira nk buat bg lebih sedap ar...mak pun da beli suma ready dah dngan daging ,roti...kira complete larh(ntah sapa yg suruh beli ni,tetiba ja,nk suruh ak bukak kedai burger kot,ye lar,x da keja nk wat)..
buat 4..ak makan 2,yg lain adik2 ak makan...haha..boleh la tahan,kira sedap dari kedai la jgak..waahhhaaaa.gila prasan ak nih...
ni je lar kerja seharian ak kt rumah...start dari petang sbb pagi ak tido ja smpai tengahari..

Monday, February 7, 2011

Hentian Terakhir


"hai,slamat brkenalan..awk nk pegi mana?"prgaulan bermula dari ak yg sdng dudk brsebelahan seorang prmpuan di dlm gerabak yg sama
"KL"dijwab lembut olehnya
"samalah.."hatiku senang kerana ada teman berbual sepanjang perjalanan..

stngah hari perjalanan cukup untuk merapatkan kami berdua..hingga timbul perasaan cinta antara kami..mula menjanjikan janji2 yg belum tentu dpt ditunaikan..ingin bersamanya di Kuala Lumpur

(ringtone handphone)
"sampai KL,jngan duduk lama2..dkt rumah bnyak benda nk kena buat"

mak ak menelefon dari kampung..hasrat untuk terus berada di KL trhapus dngan sekelip mata..janji2 telah dibuat antara dua insan...namun x dapat ak tunaikan atas dasar ketaatan ak sbgai seorang anak pada org tua ku...

maaf awk..smpai sini saja cinta kita,sy x dpt lama di sini brsama awk..
pelbagai alasan diberikan agar dia mmbenarkan ak pulang..
segalanya sia2...dia tetap x mahu lepaskan ak..

"sy dah bertunang"

ak trus dibenci...dari luaran,dia sprti rela melepaskan ak...hakikatnya,ak sudah melukakan hati nya,dirinya..
ini mungkin hentian terakhir bg ak..ak trpksa membuatnya trluka,agar dia tidak terus mngharap..mengharapkan sesuatu yg belum pasti..mengharapkan kami ak bertemu didalam gerabak yg sama,dngan perasaan yg sama..

mmng bukan ini yg ak harapkan..tetapi jodoh ditangan Tuhan..pasti ada hikmah disebalik apa yg terjadi..mungkin dia ak brtemu dngan insan yg lebih baik dan dpt terus bersamanya didalam gerabak dan ke destinasi yg sama...

bg ak..ini lah Hentian Terakhir..

(hanya maaf dpt ak pohon dari si dia..mmng x cukup semua tu..mungkin dia x tahu sebab sebenar ak berhenti kt sini..sbbkan muncul seorang lg insan yg rapat dngan ak,dia mula salah faham...menyalahkan kehadiran 'si dia' memutuskan kami berdua..itu semua salah..x da kena mengena langsung..'si dia' muncul slepas niat ak untuk berhenti mula terdetik di hati..dan dia muncul sbgai kawan..kawan yg sngt istimewa..
ak bukanlah seorang yg sempurna..terletak pada seseorang,cmna nk sempurnakan ak..dan,maaf...sy x rasa diri sempurna dngan awk,mungkin kita mmng x sesuai dari awl...x sesuai dngan family sy...luka yg sy buat,demi kebahagiaan awk nnt..doakan awk bertemu dngan seseorg yg dpt jaga awk n lebih baik dari sy...MAAFKAN SY)


Sunday, February 6, 2011

Pantai Merdeka


Sabtu...5 february..hari paling penat,4 jam atas moto saja....ak p mana??yaa...trip to Pantai Merdeka..start ak x kerja nih,bnyak betul masa ak..so,saja nk buang masa,ak pg la ronda2...niat di hati nk ronda dekat2 ja..tp oleh kerna masa ada bnyak lg,tembak trus pegi Pantai Merdeka..dah lama x p..yg lawaknya,ak bleh sesat lagi padahal dah bnyak kali pegi time brgiat dlm sukan basikal..dulu ak rider under sberang perai tengah...dulu plan lepas abis ja SPM nk tumpu kayuh ja..nk masuk race la apa larh..skng suma tu skadar cakap mulut ja larh...basikal pun da trsadai kt stor blakng..Pantai Merdeka pun dah x mcm dulu,skang gila ramai org...tngak ramai sngt org,ak trus blah,pegi minum kt kota kuala muda..haha,tu lg lawak...p jauh2 smata mata nk minum horlick ais...than balik..time balik plak,tringat kt Tini(member wktu form3),dia dok SP..saja balik kot situ..dah smpai area taman puteri jaya,call larh si Tini ni...skali dia x da kt rumah..rasa mcm,waaarrrhhh,rugi minyak moto..(padahal minyak free ja,amik kt keta ayah)..pasal ikut jln jauh,ak smpai rumah lewat....tp kira ok larh,trip sorang2 ja...

yess!!..akhirnya


alhamdulillah...tercapai jugak hasrat nk buat blog....lawpun sblom ni penah try skali,tp mcm x jadi ja...mulai saat ni,kt sini la tempat ak ceritakan pngalaman2 ak,yg menarik ka,x mnarik ka,manis,pahit,masin,masam...suma kt sini..so,dngan acara pemotongan riben perasmian blog,yg dihadiri oleh ak sndri,dngan ini ak merasmikan prmulaan prjalanan hidup ak yg x seberapa best nih............Pada suatu hari................XD