Monday, November 21, 2011

Good News n d Bad News

selamat pagi...^^(da tengahari da pun,tp sbb baru bangun,so still pagi..huhu)
orite..entry harini..Good News dngn Bad News..????
natang ape ni harh?..tiba2 ja pasal berita2 nih...
...
so,mana 1 nk mula dulu?

mesti la bad news dulu kan...itu la yg slalu org mulakan dulu,incase org yg tawu berita terkejut,or x dpt trima,good news boleh membantu kemudian...^_^

ok..crita dia mcm ni..ntah la ada kena mngena dngn ak ke x...(mesti la ada,blog pun tentang MJ)

hampir stiap hari ak memikirkan dia..doa ku sentiasa menyebut namanya..sehinggakan ak naik sakit kepala memikirkan,kenapa suma mesti jadi mcm ni..adakah takdir dah menentukan kami x mungkin dpt bersama walau mcm mana pun ak berusaha?..Dia akan membantu hambaNya yg berusaha,tp hasilnya,tetap x dpt dilihat..adakah Allah x membantu ak?adakah Allah telah melupakan ak?stiap hari ak memohon doa padanya,agar ak diberi jalan penyelesaian,untuk bertemu dengannya..
x..hakikatnya,ak yg melupakanNya...semakin terjatuh dari landasan..gara2 ak terlalu ikutkan perasaan..sehingga perasaan dipinggirkan mulai wujud,dilupakan..kian ak hilang harapan..

itu la berita buruknya....kenapa la ak jadi mcm ni.tiap hari ak mikir,kenapa smpai mcm ni terok skali jadi dekat ak...n lagi terok bila situasi ni bertambah buruk..

"bes x isap rokok?"
"ko nk try ke?boleh la,rasa layan,tenang je..tp ko x pyh isap la,kalau boleh ak nk berenti isap rokok,tp da terlekat,susah plak ak nk berenti"

tenang..ketenangan..ye,tu yg ak perlu sekarang,untuk ak rungkaikan wayar2,serabut dalam kepala otak ak...stress n tension....ak mengharapkan benda yg bernama 'rokok' tu mungkin dpt membantu

"ar,ak try sekali boleh?"
"betul ni?ko biar betul..x pyh la,ak nasihatkan ko,x pyh amik rokok"
"ala,sekali je...nk try je pun"
"ar,amik ni"

dihulurkan sebatang rokok yg diambil dari kotak yg berwarna merah..x silap ak tertulis 'canyon' diatasnya..

"cmna nk isap nih?"
"ko sedut asap tu dalam2,than tahan kejap,lepas tu lepas..betul ni ko nk isap rokok?"
"ntah ar..ak try ja kot"

dinyalakan rokok yg tersedia di bibir..dan mula disedut 'asap pembunuh dalam diam' dari sebatang rokok..

"ohhokk..hokk..aghkk..(batuk)..x best langsung..cmne ko isap benda nih?"
"mula2 mcm ni la,batuk2..lepas da biase,baru rase nikmat dia"
"x mau la ak..ni ak buang je la kot(rokok yg baru dinyalakan)"
"tu la,ak da ckp,x pyh isap"

ternyata rokok bukan jalan penyelesaian kepada masalah ak..lebih membuatkan ak sakit kepala..baru sekali sedut,bayangkan kalau ak teruskan,ntah apa yg bakal berlaku..ak mengambil keputusan,untuk menghindarkan diri dari benda yg bakal membunuh diri ak sendiri...

so..itu la berita buruknya..n rasanya da x kan bertambah buruk sbb x best pun rokok nih..rasa nk muntah..baik ak makan coki2 je..sedap,x da muntah2 pun..rokok,mmng x kan ak pegang lagi...

skng kepada berita gembira ataupun org putih panggil Good News...crita dia mcm nih

21/11/2011...jam menunjukkan tepat pukul 1.30 pagi..ak terjaga dari tidur..malam tu rasanya ak tido awal,tp tiba2 terjaga..bunyi bising suara2 manusia dari katil bawah..ntah dari pukul brapa diorang main game ramai2..n bilik ak jadi pilihan..aduss..mmng nasib la,bilik ni je yg susunan katilnya pelik skit,so ruang untuk lepak2 lebih luas..dijadikan tempat untuk jiran sebelah bilik datang lepak n main game..kawan2 ak jgak,so ak x kisah..just malam tu mmng ak x dpt tido..dengan sakit kepala ak memikirkan si dia...
ak cuba untuk tidur kembali..baring ke kiri,kanan,meniarap,betulkan bantal..tetap x boleh tido..merasakan smthing yg x sedapkan hati ak...dengan gelak tawa dari bawah,menambahkan lagi kesukaran untuk ak melelapkan mata..
3.37 pagi...ak mendapat 1 mesej dari nombor yg familiar,tetapi tidak disavekan dalam handphone...
"Along dah bersalin"

^_^...kak puteri..setelah 9 bulan mengandung,n terlajak beberapa hari.Alhamdulillah,selamat melahirkan seorang bayi perempuan..kalau bukan disebabkan ak berada jauh dari kampung halaman,pasti ak akan bersama2 menunggu detik indah itu...

"kalau kak putri bg dia kuar awal skit,bleh dapat tarikh cantik 20112011..tp dpt 2112011 pun da cantik dah..=)"

mungkin sebab tu la ak x dpt melelapkan mata..ada berita yg menggembirakan menanti..x sabar untuk pulang ke rumah...tp,yela..ada sbulan lagi

yupz....tu la berita gembira..kak kesayangan ak da selamat lahirkan anak pertama dia...awal2 punya risau,sbb da overdue...takut bayi lemas lama2 dalam perut,but skng da selamat..^_^..tahniah abg Hafiz n kak Puteri..bila plak yg kedua..huhu..

thats the bad n the good news....

untuk berita buruk tu,pada sesiapa saja terutama org yg sy sayang..maafkan sy...masalah ni berat sngt bagi sy..bukan masalah yg selalu sy hadapi..but insyaAllah,sy akan elakkan dari benda2 buruk mcm ni berlaku lagi..sy sygkan awk..harap ak tawu betapa sy cintakan awk..
for sape2 yg kenal mus..alya,n shira....mus minta maaf..harap korang still nk kawan dngn mus..korang tawu mus x kan buat bnda2 mcm ni,ni bukan mus yg korang pernah kenal..so,mus akan still kekal mcm mus yg dulu..doakan mus dpt jumpa cinta mus tu k..^_^,syg korang(tetiba ber KL plak,padahal suma org kedah n penang)

"setiap musibah ada jalan penyelesaian,kita sebagai manusia,kena selalu mencari yakni berdoa,kadang2 kesilapan menyedarkan kita betapa jauh kita terpesong,kembalilah keatas landasan,dan terus berdoa,agar dipermudahkan segalanya..sesungguhnya Allah akan membantu hambanya yg berusaha ke arah kebaikan"

Saturday, November 19, 2011

Berubah~

Hampir sedekad ak berhenti menulis..kesibukan duniawi,itu saja yg mampu ak jadikan alasan mengaburi masalah2 jiwa yg semakin memakan diri hari demi hari..hampir sebulan dia menghilangkan diri.memang kebiasaan menantinya setiap hari,malah sudahpun menjadi rutin harian ak..

tp kali ni,berlainan dari sebelumnya..dia hilang tanpa khabar berita..ntah..lesap..hilang dibawa angin,tnpa meninggalkan kesan walau sedikit..

"abg tetap nk menangkan dia..dia da tipu abg taw x"
"kenapa adeq x boleh bg dia peluang skali lagi?"
"itu abg...but adeq,no..adeq benci dia buat abg mcm ni"
.....
.
"dia nk uji mus ja,nk tngok mus suka kan dia sebab rupa or what,tu yg guna gmbr org lain"
"ada bnyak lagi cara nk uji org,than,kalau dia betul2 sygkan mus,kenapa dia trus tipu guna
gambar org lain?so,mus sygkan dia sebab muka yg cute gmbr org lain tu la?"
"x..mus da sygkan dia sblom mus tngok gmbr tu lagi..mungkin dia risau mus x dpt trima
dengan penipuan dia tu"
"kau memang bodoh la mus..kath tawu,mesti mus pun rasa mus bodoh kan skrang ni,betul
x?"
.....
..

"dari awal akak x percaya kt dia mus..sbb dia mcm main2,x kan dia x boleh guna fon mak dia
untuk call mus..lepas tu tiap kali mus balik ja,dia hilang,mus x rasa pelik ka?"
"dia ada mslah apa2 kot kak,x pe,mus tunggu je larh"
"harh,baguih la mus..tunggu la org yg x wujud tu..kak kesian kat mus,kak kenal mus dari
skolah,mus baik..tp dia wat dekat mus mcm ni"
.....
..


hurmm...ramai yg masih ambil berat tentang masalah ak..tp ak x pernah perasan..cinta itu buta,membutakan hampir semua org yg ambil berat tentang kita..yg kita nmpk,yg kita syg,yg kita agung2kan ,cuma org yg kita rasa kita cintakan dia..

Siti Noor Salwa Rodzi...wawa..adeq..^^..yupz..ak sygkan dia..sebelum ira,dia la yg selalu mengisi ruang2 waktu dalam hidup ak..hampir setiap kredit fon,hampir separuh gaji ak,ak habiskan just untuk dia..merasakan dia pelengkap hidupku waktu tu..bukan mengungkit,tapi,untuk menguatkan lagi,betapa ak sygkan dia..tp hati ak x mampu menipu,syg aku untuk adeq ada hadnya ...setakat adeq dan abg..n ak terus menyayangi adeq seperti mana ak syg dia sebelum ini..
dalam diam..dia syg ak lebih dari seorang abg..
'patutlah dia x mau trima cinta To'od..dia tunggu ak selama ni'

"abg taw dak,mmng saat ni adeq tunggu..adeq dengaq apa abg ckp mlm tu,mmng adeq syg abg lebih dari just adeq n abg"

dalam tangisan,ak cuba bergurau senda untuk hilangkan segala strees yg ak alami, mengatakan "abg dah x da apa2 dengan ira..mungkin abg ni untuk adeq kot"
x sangka pengakuan tu la yg dinantikannya selama ni..
bagus kan,sekarang dia mula bencikan ak.. masih menangkan ira,sedangkan dia ada didepan mata..

ak perlu berubah...
berubah dari melukakan org lain
dengan melangkah maju kehadapan
teruskan hidup,dengan nafas baru...

thanks to seseorang yg masih nk membantu ak...
menghulurkan smthing yg bnyak menyedarkan,bahawa dunia ini masih indah untuk diterokai
Hidup ,Cinta ,Takdir
semua telah ditentukan..

kita just ikut haluannya saja..
yakin dengan setiap pilihan,percaya dengan keunikan takdir,keajaiban hidup,nescaya indahla pengakhirannya..

Hidup Itu Indah